5 greseli costisitoare de evitat la tranzacțiile imobiliare

"Din greșeli învață omul" este vorba care te poate ajuta să eviți cheltuieli inutile, atâta timp când înveți din greșelile altora. Află din acest articol la ce trebuie să atragi atenție.

Când vine vorba de vânzarea sau cumpărarea unui imobil majoritatea sunt bucuroși că urmează să primească bani sau un imobil în urma tranzacției. Puțini însă se gândesc la toate aspectele implicate sau la eventualele probleme ascunse. Sunt bine de știut eventuale probleme costisitoare, înainte de a semna contractul de vânzare, pentru a putea fi evitate. Contractul odată semnat este prea târziu ca să mai fie ceva evitat. Mai jos sunt cele mai dese și mai costisitoare 5 greșeli de evitat la vânzarea/cumpărarea unui imobil.

 1. Arvună mare
  Din diferite motive, majoritatea oamenilor achită o arvună mare la încheierea contractului de arvună, însă nu știu că taxele notariale se plătesc în funcție de suma arvunei și nu se scad din taxele contractului de vânzare.
 2. Modificări efectuate în apartament
  Sunt cazuri frecvente în care proprietarul a făcut modificări importante în imobil fără autorizație de construcție (modificat pereți, dărâmat nișe etc.) și fără să refacă schița apartamentului (cadastru), astfel încât actele nu se mai potrivesc cu realitatea. Mai ales în cazul celor care cumpără prin credite bancare, evaluatorul va observa acest lucru și va fi indicat în raportul de evaluare, ce poate servi ca impediment în aprobarea creditului.
 1. Probleme cu vecinii
  Vecinii din proximitate pot crea probleme (inundații, zgomot, mirosuri etc.) care în momentele vizionării imobilului nu pot fi observate. Trebuie știut că orice imobil vine cu vecini care nu pot fi schimbați, iar vecinii problematici pot strica zilnic atmosfera de locuit.
 2. Facturi restante
  Fiecare imobil are facturi lunare care pot avea restanțe (curent, gaz, întreținere etc). Chiar dacă nu sunt restanțe, cumpărătorii trebuie să aibă în vedere că între momentul cumpărării imobilului și predarea efectivă, pot exista diferențe de câteva luni, iar facturile către utilități vor fi în mod cert venite cu un decalaj.
 3. Cheltuieli viitoare agreate de fostul proprietar
  În cazul asociațiilor de proprietari, periodic se fac reparații/investiții în îmbunătățirea blocului (izolație acoperiș, modernizare lift, reparații subsol, înlocuit instalații etc.) care presupun cheltuieli suplimentare semnificative pentru noul proprietar. Aceste cheltuieli pot modifica prețul vânzării pe care este dispus să îl plătească cumpărătorul.