Cine poate depune cererea de divorţ?

Cererea de desfacere a căsătoriei poate fi depusă în prezența ambilor soți sau în prezența unuia dintre soți.

Cererea de desfacere a căsătoriei prin acordul soților reprezintă o modalitate facilă și rapidă de a încheia căsătoria. Această cerere poate fi depusă la oricare notar, iar pentru ca procesul să fie valid, este necesar ca amândoi soții să fie prezenți în fața notarului sau ca unul dintre soți să aibă acordul autentic al celuilalt soț, comunicat anterior notarului. Aceasta înseamnă că unul dintre soți poate prezenta notarului acordul semnat și autentificat al celuilalt soț pentru a înainta cererea de desfacere a căsătoriei în absența acestuia.

Această procedură simplifică demersurile necesare pentru divorț, permițând soților să finalizeze procesul fără a fi nevoie să treacă printr-un proces de judecată. Prin depunerea cererii la notar, se economisește timp și resurse, iar ambii soți pot colabora pentru a ajunge la un acord amiabil și a încheia căsătoria în mod pașnic.

În plus, prezența notarului asigură că toate formalitățile sunt respectate și că acordul dintre soți este înregistrat corespunzător. Notarul are un rol de supraveghere a procesului, garantând că drepturile și interesele ambelor părți sunt protejate în mod echitabil.

Cererea de desfacere a căsătoriei prin acordul soților este o soluție favorabilă pentru cuplurile care doresc să pună capăt căsătoriei lor într-un mod rapid, eficient și cu costuri reduse. Prin evitarea litigiilor și a proceselor lungi de judecată, această opțiune oferă posibilitatea ca soții să încheie căsătoria cu respect și înțelegere reciprocă.